Våga Prata Om Rädslorna

För en tid sedan skrev höll jag ett föredrag i södra Sverige, och som vanligt när jag är ute och föreläser ställer jag mycket frågor till alla som är där…

Denna kväll frågade jag åhörarna vad de hade för rädslor inom sig själva. Svaren fullkomligt öste fram och det ville aldrig sluta. Det var verkligen som om en stor fördämning hade brustit, och det gjorde mig väldigt inspirerad och… ja, faktiskt glad. För det känns som att dagens media fulkomligen begraver människor i olika skräckscenarion, skrämselpropaganda och domedagsförsäljning. Men sen lämnar de oss hängande i mörkret utan ficklampa och skyddsnät.

Trots att vårt samhälle och vår kultur är så rädslostyrd så finns det inga riktigt stora kanaler inom media där vanliga människor kan mötas och prata om sina rädslor. Våra innersta rädslor, sociala rädslor och rädslor för framtiden. Jovisst talas det om rädslor i media, men bara så kallade "toppstyrda rädslor". Med andra  ord de rädslor som medierna har bestämt att vi ska få tala om i deras "heliga kanaler".

Jag tror att en samtals-serie på TV en vanlig onsdagkväll, där människor FRITT fick mötas och öppna sig för varandra om detta, varvat med hjärtfull sång och musik, skulle betyda mycket för hela svenska folket och våra blickar som möts på gator, torg och bussar. Jag tror helt enkelt att en sådan TV-serie skulle föra oss mycket närmare varandra på alla plan kollektivt och individuellt.

Det skulle förutom att öka vår solidaritet, gemenskap och medkänsla även stärka vår demokrati. Trot eller ej men det är det jag ser för mitt inre öga. Eftersom Fred och frid är demokratins systrar.

Mitt album "Hjärtat vinner alltid" handlar väldigt mycket om att frigöra sig från sina innersta rädslor,  låten "Tiger" i handlar specifikt om våra största rädslor. Texten symboliserar rädslan med att vara inlåst i ett rum med en stor tiger, utan att kunna fly, utan räddning… Inte kroppsligen i alla fall.

Vad är ni själva rädda för? Vad är er största innersta rädsla? Skriv gärna och berätta.

Rymdkram*
Thomas